Skip links

Functie: Editor

Probleem

Sculpturale schoonheid, geïnspireerd door het dagelijkse leven, speelt een belangrijke rol in het werk van Lothar Vigelandzoon. Hij maakt bronzen sculpturen volgens de methode van cire perdu. Door verschillende patines op zijn sculpturen te gebruiken probeert hij het brons te verzachten. Het realistisch gekleurde fruit, evenals de andere figuratieve sculpturen worden gekenmerkt door beweging en balans en laten voldoende ruimte voor de eigen fantasie van de toeschouwer.Lothar Vigelandzoon wilde graag het proces van  brons sculpturen volgens de methode van cire perdu vast laten leggen. Hij wilde terug naar z’n roots en begint aan een unieke reis naar Suriname, Nederland, Engeland en Frankrijk.

Oplossing

Regisseur Dhiney Ramos werkt met symbolen, dus hij gebruikte de vier elementen (water, lucht, vuur en aarde) om Lothars leven te karakteriseren. Deze elementen vormen een basis om het leven van Lothar te structureren, iemand die perfectionistisch is en zichzelf organiseert.De documentaire toont het leven van Lothar Vigelandzoon. Hij is een boef met dyslexie, geboren in Suriname. Hij besluit naar Nederland te verhuizen waar hij een succesvolle carrière opbouwt bij IBM. Na daar 38 jaar gewerkt te hebben gaat hij met pensioen, waarna zijn leven een verrassende wending neemt. Alles verandert, Lothar wordt kunstenaar. ‘Hij die niet eens kan tekenen’ – Imro Schoonhoven (vriend van Lothar)

WATER: Lothars jeugd. Zijn ouders, spelen in het bos, jagen en vangen vogels. Basisschool, met oma naar de markt. Op bezoek bij zijn jeugdvriend Guno. Verhalen van Herman en Meritha Vas: jeugdvrienden. Waterpoloverhalen en vertrek naar Nederland.

LUCHT: Verhuizen naar Groningen en werken bij IBM. Lothar ontmoet Wenche en trouwt. Verhalen over de bruiloft met middelbare schoolvriend, Harold Kolader. Verhalen van voormalige IBM-collega’s. Verhalen van Lothar over IBM. Verhalen over het leven, reizen en de douane. Jaarlijks Surinaams feest.

VUUR: Pensioen en golfen. In contact komen met bronsgieterij. Begin beeldhouwer te worden. Het proces van beeldhouwen. Enkele bijzondere opdrachten van Lothar met verhalen. Tentoonstellingen en verhalen van klanten.

AARDE: Leven in Frankrijk. Begin van vriendschappen. Ontmoetingen met vrienden en ze bezoeken in Frankrijk. Pittoreske stadjes. Einde: Lothar rijdt op de dijk en kijkt terug op zijn leven. Ondanks zijn dyslexie heeft hij zoveel bereikt in zijn leven. Die dingen geven hem veel vreugde.

Resultaat

Dit is echt een samenwerking geweest met Dhiney Ramos Productions: waar AlePictures verantwoordelijk was voor de hele post-productie proces.

This website uses cookies to improve your web experience.